Bel nu: 06 5575 5299          |            Direct mailen:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.        |         Bel mij terug

Contact:
De Virieusingel 8
5301 GB Zaltbommel
06 5575 5299

Wat kan je als medisch team van de wolven leren over samenwerken?

Tekst: Desiré van Teeffelenartsen cursus timemanagement

Het beste uit elkaar halen! Op zoek naar een nieuwe collega? Volop in sollicitatiegesprekken? Nieuwe maat of team? Het rommelt in het team, kleine irritaties worden groter, een grapje wordt grimmiger. Een werkend team is niet vanzelfsprekend.

Wat kunnen we leren van de wolven?

Je hebt vast nog stapels achterstallig leeswerk? Snap ik. Ik kwam eindelijk toe aan het boek ‘De wijsheid van wolven – hoe ze denken, leidinggeven en voor elkaar zorgen’ van Elly H. Radinger en ik ben zo enthousiast dat ik graag een paar interessante inzichten met je deel.

Wolven moeten eten. Samen vangen ze veel beter een prooi: ze gebruiken de slimheid van de oudere wolven en de fysieke kracht van de jongen. Zonder oordeel of ‘oud’ of ‘jong’ beter is. Als die oordelen er zouden zijn, zouden ze een deel van de kracht van de roedel niet benutten.

Samen vangen ze veel beter een prooi: ze gebruiken de slimheid van de oudere wolven en de fysieke kracht van de jongen. Zonder oordeel of ‘oud’ of ‘jong’ beter is. Als die oordelen er zouden zijn, zouden ze een deel van de kracht van de roedel niet benutten.

Ze werken ook samen met raven! Een totaal niet voor de hand liggende samenwerking, leek mij. Maar ze vullen elkaar perfect aan.

De raaf vliegt en heeft overzicht. Hij wordt ook wel ‘de ogen van de wolf’ genoemd: hij ziet mogelijke prooien en waarschuwt de wolf met zijn gekrijs. De wolf vindt zijn prooi dankzij de waarschuwing van de raaf, vangt de prooi en rijt hem open. Dat kan de raaf dan weer niet. Die laat de wolf lekker eten en begint daarna aan zijn deel van de prooi.

Wolven spelen. De oudere – met meer hiërarchie – laat zich vallen tijdens het spel, laat de jongere winnen. Zo voelt de jonge wolf ook hoe het is om te winnen en op die plek te staan. Wij leren onze kinderen om tegen hun verlies te kunnen – maar ook winnen moet je leren!

Dat zijn maar drie van de tientallen inzichtgevende voorbeelden die ik zou kunnen delen. Boeiend toch?

Voor mij zijn het inzichten die mijn boodschap aan teams versterken.

Er kwamen vragen in me op als: wat zijn de krachten in ons team eigenlijk?

En ik nodig je uit om vandaag even naar je team te kijken met de wolven in gedachten: wat zijn de krachten in je team? Spelen er oordelen? Wie is jullie raaf, de onverwachte samenwerkingspartner? Hoe spelen de “oudere en “jongere” samen?

Bij Touch, training en coaching worden we veel gevraagd om teams in de zorg te begeleiden. Nieuwsgierig? Bel, mail of app en we kijken samen wat er mogelijk is: www.touch-coaching.nl.

Bij www.TouchNature.nl begeleiden we alle teams en doen dat buiten in de natuur.

wolf

Contact

Hoofdvestiging / Postadres:

De Virieusingel 8
5301 GB Zaltbommel
dvanteeffelen@touch-coaching.nl
06 - 5575 5299