Bel nu: 06 5575 5299          |            Direct mailen:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.        |         Bel mij terug

Contact:
De Virieusingel 8
5301 GB Zaltbommel
06 5575 5299

Regie tijdens je opleiding als AIOS

Wat is er gaande?
Sinds korte tijd wordt het aantal opleidingsplaatsen kleiner, zodat het nog moeilijker wordt om in de opleiding te komen. Ook de opleiding zelf zal worden ingekort. Daarbij wordt er meer aan de aios overgelaten.

En er wordt meer gekeken waar (= voor welke modules) vrijstellingen gegeven kunnen worden en hoe en hoelang de onderdelen zullen duren.

Sinds 2014 zijn de opleidingen tot medisch specialist steeds meer geïndividualiseerd. De opleidingen zijn/worden in modules opgedeeld. De trend naar subspecialisatie en verdieping gaat voorlopig door, terwijl de aios en specialist anderzijds steeds vaker multidisciplinair overleg zal voeren. De opzet van de versmalling van de basisopleiding, is dat er meer verdieping mogelijk is op medisch vlak, innovatief, in leiderschap, bestuurlijk of wetenschappelijk. Maar wat betekent dit alles voor jou?

Wat vraagt dit van de aios?
Al deze ontwikkelingen vragen van de aios in de eerste plaats een proactieve houding om zelf de regie te nemen over de opleiding. Daarbij is het van belang om goed te weten of je meer de medische kant op wilt, al dan niet in een subspecialisme, innovatief of wetenschappelijk, of eerder de richting van leiderschap en bestuur.
Ook moet je als aios goed kunnen plannen en organiseren en flexibel genoeg zijn om met veranderingen om te gaan. Verder is goed timemanagement nodig om een gezonde werk-privé balans te bewaren, evenals onderhandelingsvaardigheden om tot goede eigen afspraken te komen over bijvoorbeeld eventuele deeltijd, roosters en begeleiding.
Om deze reden biedt Touch training en coaching een coachingstraject aan dat aansluit op deze recente ontwikkelingen en de benoemde competenties in principe bevat, al zal ook het coachingstraject individueel worden afgestemd op de precieze behoeften van de coachee.

Hoe kan de aios regie krijgen over eigen opleidingsplan?
Voor de aios wordt het nog belangrijker om een aantal momenten goed voor te bereiden:

 1. Sollicitatie
 2. Introductiegesprek (dit is nieuw): het verplichte gesprek na aanname om het opleidingsplan te bespreken en in te richten
 3. Voortgangsgesprek
 4. Jaarlijks beoordelingsgesprek
 5. Eindgesprek
Wat heeft de aios nog meer nodig?
Om de regie goed te kunnen voeren heeft de aios naast de eerder genoemde vaardigheden ook de volgende vaardigheden nodig:
 • Gespreksvaardigheden om de bovenstaande gesprekken te voeren
 • Om kunnen gaan met diverse rollen als aios en hiërarchische situatie
 • Kunnen plannen en vooruitdenken
 • Bijhouden portfolio
 • Kunnen omgaan met kritiek maar ook kunnen vragen om tips en onderbouwde complimenten en groei
 • Meer individueel te werk gaan
 • Bewust zijn van eigen wensen tijdens en na aios tijd. Bijv.: deeltijdwerken, sub- specialisme, neventaken
 • Eigen grenzen voelen en balans houden

Wil je als aios ondersteuning?
Touch training en coaching heeft een coachingstraject ontwikkeld dat aansluit op deze recente ontwikkelingen. Het coachingstraject gaat in op de hierboven genoemde gesprekken en vaardigheden en zal daarnaast individueel worden afgestemd op de precieze behoeften van de coachee.

Wil je meer weten over individuele coaching voor aios? Of over het aios-ontwikkeltraject? 

Contact

Hoofdvestiging / Postadres:

De Virieusingel 8
5301 GB Zaltbommel
info@touch-coaching.nl

06 - 5575 5299